stress

Få professionel hjælp til at overkomme stress

Få professionel hjælp til at overkomme stress

I dagens Danmark er stress en af de mest udbredte diagnoser, når det handler om langtids sygemelding. Hver dag er over 35.000 danskere sygemeldte med stress, og kan således ikke udføre deres arbejder. Det betyder millioner af tabte arbejdstimer på årsplan – og en ikke ubetydelig helbreds risiko for de stress ramte.

Stress er ikke en tilstand, som bør være kronisk – stress er en forsvarsmekanisme, som har til formål at hjælpe os i umiddelbart faretruede situationer, hvor vores overlevelse afhænger af evnen til at flygte hurtigt eller kæmpe med stor styrke. Det sympatiske nervesystem overtager styringen med kroppen – og de funktioner, som ikke understøtter disse reflekser, bliver nedprioriteret. Dette gælder for eksempel fordøjelsen og koncentrations evnen.

I stedet bliver der tilført ekstra ilt til musklerne, som spændes – blodet pumper hurtigere og åndedrættet bliver kort og overfladisk. Dette kan føre til smerter i kroppen, høj puls og hjertebanken, øget sved tendens og en følelse af svimmelhed og uvirkelighed. Og oplever man denne tilstand igennem en længere periode, er det en god indikator for kronisk stress.

Hvordan slipper jeg af med stress?

Kan du nikke genkendende til oven for stående symptomer, er det en rigtig god idé at tage affære hurtigst muligt. Stress kan nemlig slide utroligt hårdt på krop og sind – og på de kognitive funktioner. Det er ikke unormalt, at mennesker, som har levet for længe med ubehandlet stress, udviser tegn på hjerneskade. Derfor bør du opsøge en ekspert i stress, som kan hjælpe dig med at genskabe balancen i dit nervesystem.

Du kan for eksempel vælge at tale med en autoriseret psykolog eller en psykoterapeut, som har specialiseret sig i stress behandling. En sådan finder du i den dygtige psykoterapeut Lars Roed Andersen, som gennem hele sin karriere har fokuseret på behandling af stress. Du kan læse mere om kompetent stress behandling på https://larsroedandersen-psykoterapi.dk/stress-og-udbraendthed/