invisalign bøjle

Forskellige typer af tandbøjler

Forskellige typer af tandbøjler

editorial

Når det drejer sig om ortodontiske behandlinger, findes der en række forskellige former for bøjler, der kan hjælpe dig med at opnå det ønskede resultat. En tandbøjle fungerer ved at lægge et let pres på tænderne over tid, hvilket hjælper dem med at bevæge sig ind i den korrekte position. Afhængigt af dine specifikke behov og mål kan din tandlæge anbefale forskellige typer af bøjler til dig.

Metalbøjler er den mest almindelige type bøjle og giver gode resultater for personer med lette eller moderate tilpasningsproblemer. De består af to hoveddele – bøjler, der fastgøres til hver enkelt tand, og en bue, der forbinder alle bøjlerne med hinanden. Buekappen lægger pres på tænderne for at flytte dem til deres rette position med tiden, mens elastikker (ligaturer) holder tråden på plads på hver enkelt bøjle.

Keramiske bøjler er lavet af klare materialer og er næsten ikke synlige, hvilket gør dem til et populært valg blandt voksne, der ønsker at bevare deres æstetiske udseende, mens de bærer bøjle. De fungerer på samme måde som metalbøjler, med bøjler og buetråde, der lægger pres på tænderne over tid.

invisalign bøjle

Endnu flere af de tandbøjler

Lingualbøjler ligner traditionelle metalbøjler, men i stedet for at blive placeret på tændernes forsideflader, er de fastgjort på bagsiden af tænderne. Det gør dem meget mindre synlige udefra, selv om det kan tage længere tid for dig at vænne dig til at tale og spise med en lingual bøjle.

Endelig er der Invisalign bøjle, en behandlingsmulighed, der indebærer, at du bærer en række gennemsigtige plastbøjler over tid. I stedet for at bruge bøjler og ledninger bruger Invisalign en række tilpassede bakker, der er designet til at passe over dine tænder og gradvist flytte dem til den korrekte position.

Uanset hvilken type bøjle du beslutter dig for at bruge, er det vigtigt at følge din tandlæges anvisninger nøje for at sikre de bedste resultater. En tandbøjle skal typisk bæres i mindst et år, før den kan fjernes, men dette kan variere afhængigt af dine individuelle behov.

Regelmæssige kontrolbesøg hos din tandlæge vil være med til at sikre, at bøjlen fungerer korrekt, og at du er på rette vej til at afslutte behandlingen så hurtigt som muligt.