tandtekniker

Hvad laver en tandtekniker?

Hvad laver en tandtekniker?

editorial

Tandteknikere udfører en lang række opgaver for at hjælpe tandlægerne med at passe på patienternes tænder. De kan tage aftryk af patienternes tænder, fremstille og tilpasse tandlægeapparater eller reparere og justere eksisterende apparater. Nogle tandteknikere underviser også i tandhygiejne eller assisterer i oral kirurgi.

Læs med i dette indlæg om, hvad en tandtekniker laver, og hvilke typer opgaver en tandtekniker kan udføre for dig.

 

tandtekniker

 

Tandproteser

Tandteknikere arbejder sammen med tandlæger for at fremstille og tilpasse proteser. Først tager de aftryk af patientens tænder. Derefter bruger de disse aftryk til at lave modeller af tænderne. Derefter fremstiller de tandproteser ud fra disse modeller. Til sidst tilpasser de proteserne til patientens mund og foretager eventuelle nødvendige justeringer.

 

Tryklåsproteser

Tryklås-proteser er en type tandlægeapparat, som tandteknikere kan fremstille. Tryklås-proteser fremstilles ved at tage et aftryk af patientens tænder, lave en model af tænderne og derefter fremstille protesen af plast eller metal. Protesen tilpasses derefter til patientens mund og justeres efter behov.

Tryklås-proteser kan bruges til at erstatte alle tænderne i patientens mund, eller de kan bruges til at erstatte kun nogle få manglende tænder. De er en overkommelig løsning for patienter, der har brug for tandimplantater, og de kan gøres så de ser meget naturlige ud. Hvis du har brug for en tandlægeapparat, skal du henvende dig til tandtekniker.

 

Oral kirurgi

Tandteknikere spiller også en vigtig rolle inden for oral kirurgi. De kan tage røntgenbilleder af patientens mund, forberede operationsstedet eller anbringe og fjerne sting. Som sådan spiller de en afgørende rolle for at sikre, at oral kirurgi gennemføres med succes. Efter operationen kan tandteknikere også rådgive om, hvordan man passer på tandimplantatet eller tandprotesen, og hvordan man opretholder en god mundhygiejne.

De spiller således en vigtig rolle for at sikre, at patienterne hurtigt og uden komplikationer kan komme sig efter oral kirurgi.